Sticky spicy chicken wings

Ik blijf in de hartige, zomerse, barbecuesferen. Al kan je dit perfect serveren tijdens een matchke voetbal. De barbecue aansteken, de kippenvleugels traag garen, terwijl je met een pintje in de hand (of een watertje) en wat vrienden de voetbal checkt. In de tweede helft kun je de kippenvleugels dan perfect oppeuzelen. Let wel op dat je je niet verslikt bij het juichen om een doelpunt.

Nu, voetbal of niet, deze sticky chicken wings zijn net zoals de lamsspiesjes gemaakt met alleen maar ingrediënten van de lokale buurderij. OK, de specerijen natuurlijk niet. Dit zitten allemaal in mijn kruidenkast. Wel de kippenvleugels en bijna alles van de dipsaus.

Ik kies voor een frisse dipsaus met veel kruiden, daikon én komkommer om tegengewicht te bieden aan de plakkerige, vette en pittige vleugels. Een zeer geslaagde combinatie.

Nog een tip: vergeet geen servietjes op tafel te plaatsen.

Barbecook deel 2 (26 of 50)

Recept: sticky chicken wings

  • Aantal: man of 6 à 7?
  • Materiaal: barbecue, tang
  • Diuur: 30 minuten + marineren
  • Herkomst: kip en alles van de dipsaus van de Buurderij in Diest, rest de eigen kruidenkast

Ingrediënten

20-tal kippenvleugels

Voor de rub: 2 el paprikapoeder, 1 kl gerookt paprikapoeder, 1 kl zout, 1 kl look, 1 kl sjalotpoeder, 2 el komijnpoeder, 1 tl korianderzaad, 1 kl witte peperbollen, 1 mespunt Piment d’espelette, 2 el bruine suiker

Voor de marinade: 1 el sesamolie, 1 dl olijfolie, 3 el honing, 1 kl sambal, sap van 1 citroen, 4kl rub, 2 cm gember, 2 tenen look, 1 sjalot

Voor de dipsaus: 75g ricotta, 120g yoghurt, basilicum, koriander, munt, dragon, petersselie, 1 limoen, 1 daikon, 0,5 komkommer

 

Bereiding

  1. Meng alles voor de rub in een cutter of vijzel. Zorg dat het fijn is.
  2. Doe alles van de marinade in een maatbeker en mix fijn. Marineer de kippenvleugels 1 nacht in deze vloeistof. Je kan ze in een plastiek zak of doos steken. Bewaar koud.
  3. Verhit de barbecue. Laat de kippenvleugels uitlekken, hou de marinade bij. Strooi rub over de kippenvleugels en leg ze op het rooster.
  4. Borstel ze om de 10 minuten in met de marinade. Draai ze regelmatig om. Sluit tussendoor telkens de barbecue. Na een halfuurtje zijn ze klaar.
  5. Maak ondertussen de dipsaus. Snij de verse kruiden fijn. Rasp de daikon en komkommer. Meng met de ricotta, yoghurt, sap van limoen, peper, zout en fijngehakte kruiden.
  6. Serveer de kippenvleugels met de frisse dipsaus.

 

Barbecook deel 2 (25 of 50)

 

Barbecook deel 2 (28 of 50)

 

Barbecook deel 2 (29 of 50)

 


 

In samenwerking met Barbecook zorg ik net zoals vorig jaar ook deze zomer weer voor een reeks lekkere en inspirerende BBQ-recepten. De komende maanden ontdek je op regelmatige basis alle nieuwe creaties.

Recept gemaakt op de Barbecook Adam