Het voorbije weekend zat ik in Rotterdam. Zonder ML, met IR. Het te laat vertrekken uit Diest en vroegtijdig wegvluchten voor het aanstormende Tour De France-circus bracht onze totaal gespendeerde tijd in de Zuid-Hollandse havenstad op 23 uren.
Verblijven deden we in leuk dakappartement, gevonden en geboekt via Airbnb (link). Dankzij de fietsen van de verhuurders konden we het maximum uit onze korte verblijfperiode halen. Net zoals in Kopenhagen trouwens, waren de fietspaden ook hier weer tiptop in orde. Een rijvak breed, mooi afgeschermd van de weg en handige wegwijzers maken het een plezier om de stad per fiets te herkennen.
Goed, ik lijst voor u graag mijn 10 stops op.
1. Aloha, feesten in een subtropisch zwembad
Dit is zonder twijfelen één van de coolste plekken waar ik dit jaar en misschien wel ooit geweest ben. Gelegen aan de oevers van de (Nieuwe) Maas ligt Aloha. Het subtropisch zwembad Tropicana kreeg na het faillissement een nieuwe bestemming. Sinds een jaar of twee huist er een bar in dit recreatieoord. Cool detail: enkel het water verdween. Voor de rest ziet het er nog uit zoals een zwembad. Het buitenzwembad werd een terras met heerlijk uitzicht over het water en de stad. Je kan er smakelijk eten en iets lekker drinken. Dit is zo hard de place-to-be en must voor iedereen.
De bun met varkensvlees en koriander, de bitterballen met violetmosterd en de springrolls met quinoa waren trouwens overheerlijk. Ook de Vedett White (van de tap) smaakte met dat zomers weer enorm. Hier moet je gewoon naartoe.
Thx Karin voor de tip en laat ons hopen dat de plannen om er seniorenwoningen van te maken afgeblazen worden (link).
2. Ijssalon Doppio
Fietsen met meer dan 30 graden Celsius, dat vraagt om ijsje. Als bij toeval viel ons oog op de splinternieuwe vestiging (°april 2015) in de wijk Kralingen. Cheesecake met aardbeien of yoghurt met granaatappel aan €1,2 per bol, graag ja.
3. Brasserie Pierre
Dat het dorstig weer was, dat was duidelijk. Ons dorst laven gebeurde bij Brasserie Pierre. De citroenlimonade met munt en gember was net wat ik nodig had.
4. De Markthal
Goed eten, elke dag is het idee achter dit mekka voor foodies. Na een vijf jaren durende bouw werd het begin oktober 2014 geopend. Deze hal staat vol units, waar kleine ondernemers allerlei lokaal lekkers verkopen. Het lijkt, naar mijn mening, een beetje op wat ik in Kopenhagen zag. (link) Alleen is dit een architecturaal hoogstandje. Het plafond is uitbundig gedecoreerd met allerlei taferelen en in de wanden van de boog zitten bureaus en appartementen.
5. Hotel New York
Uit mijn rondvraag op Facebook viel te rapen dat ik naar Hotel New York moest. U zegt, wij gaan. Dit hotel is gevestigd in het voormalig hoofdkantoor van de Holland-Amerika-lijn. Tienduizenden burgers vertrokken vanuit daar naar Noord-Amerika. Nu is het omgeven door een paar gigantische wolkenkrabbers. Het terras en de weide met ligstoelen biedt echter een prachtig uitzicht over de stad. Een aanrader, zeker en vast.
6. Deli bird
Na de aperitief bij Hotel New York was het tijd voor een avondmaal. Bij toeval arriveerden we op het Deliplein. Dit gezellig pleintje ligt in Zuidbuurt die aan een heropleving bezig is. Eén van de leuke restaurantjes is het Thaise Deli Bird. De Kaen Kheaw Whan, Kaeng phed en Thod man plak waren het perfecte avondmaal bij dit exotisch weer. Voor zij die geen Thais spreken: een rode curry met rund, een groene curry met rund en viskoekjes.
7. Fenix Food Factory & De Kaapse Brouwers
Aan het Deliplein en op een steenworp van ligt de Fenix Food Factory. Ook dit deed me weer denken aan Kopenhagen. (link) Deze loods herbergt zeven Rotterdamse ondernemers: Kaapse brouwers, Booij kaasmakers, Firma Bijten, Jordy’s Bakery, CiderCider, Stielman koffiebranders en Rechtstreex. Het was de ideale afsluiter van onze eerste helft. Ik ging voor een Kaapse Harrie, IR voor een cider. Met 20 bieren op tap en een biershop is het proeflokaal van De Kaapse Brouwers een paradijs voor de bierliefhebber. Ook wie geen bier lust, komt er aan zijn trekken, want in de factory kan je dagelijks lekker brood en ambachtelijke kaas of vlees kopen. Wekelijks is er trouwens een markt en regelmatig zijn er evenementen.
8. Bagels & Beans
Het centrum was op zondagmorgen afgesloten wegens de komst van de Tour De France. We bleven daarom aan onze kant van het water. Ontbijten gebeurde bij Bagels & Beans. Lekkere koffie, uit de kluiten gewassen bagels en een leuk terras met uitzicht, meer moet dat niet zijn op zondagmorgen!
9. Albert Heyn
Onze 23 uren sloten we af bij Albert Heijn. Jaja, Albert zit ook in België en is nu getrouwd met Delhaize. Maar kijk, wij waren nog nooit in een Albert Heijn binnen geweest en hadden eten voor ‘s avonds nodig. Voor een doorsnee supermarkt is hun exotisch aanbod eigenlijk echt wel de moeite, me dunkt.
Het viel me trouwens op hoeveel exotische winkels er in Rotterdam zijn. Naast die vestiging van Albert Heijn was een (Afrikaanse) Tanger Market en een Aziatische winkel. Ook in de Markthal was er bijvoorbeeld een gigantische Aziatische markt.
10. Bokaal en Co
We hebben veel gedaan op amper 23 uur tijd. Met dank aan de fiets, her en der selectief stoppen en de beperkte grootte van Rotterdam. Hadden we iets meer tijd gehad, dan waren we langer gebleven in de buurt rond De Nieuwe Markt. De hippe winkeltjes, het mooie terras, de coole speelgoedwinkel en de toffe zaken zoals bijvoorbeeld Bokaal…het zag er allemaal zeer gezellig uit.
Rotterdam is trouwens een architecturaal lappendeken. Hypermoderne wolkenkrabbers wisselen af met verloederde huisjes, gerenoveerde havenloodsen, hippe buurten, oude kerken en bruggen in alle soorten en maten. Dat de Duitsers in 1940 op amper een kwartier tijd de stad volledig plat bombardeerden, zal hier wel voor iets tussen zitten. Het maakt het huidige straatbeeld natuurlijk zeer boeiend. Zonder twijfel.
Architecturaal interessant, veel lekkere plekjes, gezellige terrasjes en leuke winkels…ja, Rotterdam is voor een weekendtrip of als daguitstap zeker een aanrader. En op amper 30 minuten rijden van Antwerpen. Volgend weekend zit ik trouwens in Den Haag. Hup Holland Hup.