Het moet zowat een jaar of twee geleden zijn. Breandàn en Elisa stappen af in Diest gepakt en gezakt met kilo’s bier, glazen en chocolade hapjes. Breandan presenteerde bij mij thuis zijn eerste bierproeverij op Belgische bodem. Het resultaat: een boeiende Ierse bieravond dankzij het duo achter de blog Belgian Smaak. (Lees het volledige verhaal).
Belgian Smaak was toen nog klein, een pasgeborene en zie nu… De blog groeide dankzij de zeer gepassioneerde Breandan uit tot een referentie in de online bierwereld. Daarom nodigde ik Breandan uit op de koffie voor een gesprek over blogs, bier en passie.
Hoe Belgian Smaak een begrip werd
Wat in het begin moeizaam op gang kwam, explodeerde het laatste jaar helemaal. Breandàn schrijft sinds anderhalf jaar voor het magazine Beer & Food. Met een paar van zijn artikels won hij dit jaar de internationale prijs van Beer writer of the year 2015 in Engeland (lees meer). Het gevolg was een gigantische boost voor Belgian Smaak. Plots was Breandan een naam. Zo komt het dat hij ondertussen schrijft voor de grootste Amerikaanse magazines Brew Your Own, Good Bear Hunting en enkele Amerikaanse kranten. Best wel indrukwekkend eigenlijk. Zijn Engelse moedertaal, kennis van de bierwereld en het feit dat hij in België woont zijn natuurlijk drie belangrijke en handige elementen.
Hij begon ook met podcasts, downloadbare interviews met Belgische biericonen (Zie Belgian Smaak podcast). Elke podcast wordt ondertussen gemiddeld 1000 keer gedownload. Zeker niet weinig voor de Belgische markt.
“Breandan is een BBBI, een Bekende Belgische BierIer.”
Op twee jaar tijd werd zo Breandàn echt wel een referentie, zowel in het binnenland als jawel, stilaan in het buitenland. Toegegeven, ik had mijn twijfels in het begin. Volledig focussen op een bierblog, alle tijd daar in spenderen en hopen dat het iets wordt. Leven van een blog in België, het is eigenlijk niet mogelijk. Dacht ik en met mij waarschijnlijk veel anderen. En kijk nu… Een dikke 1-0 voor Breandan moet ik zeggen. Echt chapeau. Veel tijd, moeite, bier, zweet en passie later is Belgian Smaak een begrip. Er zijn de artikels voor printmagazines en blogs, de podcasts, de prijzen en de erkenning. Onlangs nog, genomineerd door het prestigieuze culinaire Saveur Magazine als één van de beste internationale blogs over drank. #Boemsjakalaka
Tonnen respect en een diepe buiging voor deze BBBI. Volg Belgian Smaak, dat staat vast.
Siphon Brewing
En dan moet ik het nog hebben over zijn nieuwste en misschien wel grootste project: Siphon Brewing. De Siphon is een icoon in West-Vlaanderen. Het restaurant gelegen aan de Damse vaart staat heinde en ver bekend voor paling. Jan Callewaert is er de derde generatie achter het fornuis. Samen met Jan en Franklin Verdonck begon Breandan nu een microbrouwerij gelegen naast het restaurant. Veel restaurants hebben zogezegd een eigen bier, maar laten het ergens anders brouwen. In dit geval is het echt een eigen bier.
Dit is één van de redenen, waarom ik hem op de koffie wou. Franklin en Breandan zijn de brouwers van dienst. Reeds twee jaar brouwen ze thuis in de garage. Daarbij is Franklin meer de technisch verantwoordelijke met tonnen (of vaten) ervaring.
België heeft een aparte biercultuur. De beer experience gaat voor op alles. Het glas, de stijlen, het verhaal, het schuim, de smaak, het café, de familie… Elk bier heeft een identiteit nodig. Van de kleinste brouwerij tot de grootste Belgische brouwerij, het verhaal en de beleving moet altijd kloppen. Dit is wat de Belgische biercultuur zo uniek én boeiend maakt: de beleving bij en rond elk bier. – vrij vertaalde quote van Breandan Kearney
Die beleving willen ze ook hun bier steken. Ze hebben al het verhaal, het restaurant en de prachtige ligging en landschap. Ook de huisstijl mag er alvast wezen.
Ze houden het bewust kleinschalig. Elke week wordt er 5hl gebrouwen met een totaal van 260hl per jaar. Het doelpubliek is iedereen en gaat van gewone mensen tot beer geeks. Ondanks Breandan zijn internationale achtergrond primeert eerst de lokale (en Belgische) markt. Het restaurant natuurlijk, maar ook een aantal selectief gekozen café’s en bierzaken.
Nu hebben ze trouwens al drie bieren.
- Blinker, Saison, 5,5% ABV
- Damme Nation, IPA, 7% ABV
- Cassandra, Oyster stout, 7% ABV
Hierbij komen nog een aantal seizoensbieren zoals een winterbier of speciaal zomerbier, een aantal speciallekes en een paar collaboration brews waarbij ze samen met een andere brouwerij een bier brouwen. Having fun blijft echter de rode draad.
Wie zelf eens wil kennis maken met de bieren, kan elke maand terecht op de openbrouwdagen (zie de data) voor bier en ribbetjes.
Veel succes, mannen. Ik kom snel eens langs.
Meer info
Zebra Tales (copyright: foto’s)